LARADVENTURES

Blog Post

Kakken enzo op reis

Laradventures • 13 mei 2019

De minder leuke kant van het reizen; persoonlijke hygiëne. Het feit dat een mens moet plassen en kakken komt echt heel erg slecht uit op reis. Sterker nog, ik vind reizen op dat vlak gewoon een hel. Het doet jezelf overigens ook beter leren kennen. Zo blijk ik smetvrees voor vreemde mensen en toiletten te hebben. 's nachts heb ik nachtmerries over ranzige toiletten en koude douches. Tijd voor een blog, om dit leed te delen. En anderen te behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt.

Thuis hebben we twee toiletten en een inloopregendouche. Het water is altijd warm, heet het liefst. Bovendien heb ik het geluk dat ik een vriendje heb die weet hoe hij een toilet schoon moet maken en dat ook met enige overdreven regelmaat doet. Ik pak thuis minimaal 1x per dag een douche. Ik hou van sop en ik word wakker onder het warme water. Van die luxe heb ik keihard afscheid moeten nemen. We hebben geen toilet aan boord van onze Landrover Defender met daktent. Voor een toilet en douche zijn we afhankelijk van een camping. Of van de natuur tijdens het wildkamperen. Als het toilet vies is (naar mijn opinie) zoek ik nog liever een plek in de bosjes, dan überhaupt een deurklink aan raken. Als dat niet mogelijk is wacht ik wel even. Of een tijdje. Wildkamperen is een heel ander level van persoonlijke hygiëne. Hier moest ik aan wennen. Wat overigens wel redelijk is gelukt. Ik blokkeer mentaal niet meer als ik na 10 minuten zoeken een goed plekje heb gevonden om te kakken ergens met uitzicht op een berg of rivier. Het blijkt dat m'n haar ook nog mooi en fris is als ik het 3 dagen niet was met shampoo. En van badderen in een ijskoude rivier word je lekker wakker.


Tips voor persoonlijke (vrouwelijke)hygiëne

Deze tips schreef ik voor www.Travelgirls.nl!


Where is the toilet?

#1 Leer jezelf aan om te kunnen plassen en kakken in de bosjes. De natuur is zo veel schoner dan een (openbare) wc en soms heb je ook gewoon geen andere optie.
#2 Scoor plastuitjes. Super truttig. Super handig.
#3 Neem slippers mee in de douche en draag schoenen op het toilet. Desnoods regenlaarzen.
#4 Rokken, jurkjes en sjaals zijn ideaal om te kunnen plassen zonder dat iemand met je mee kan kijken. Handig bij het gebrek aan bosjes of privacy.
#5 Check altijd of er genoeg toiletpapier aanwezig is voordat je gaat zitten.

#6 Niet vergeten: ieder mens moet plassen en kakken. Niemand kijkt raar op als je over de camping loopt met een wc rol of daarmee de bosjes in duikt. Je kunt natuurlijk ook altijd een tasje voor het grijpen hebben met daarin je rolletje en andere benodigdheden.
#7 Check of het toilet wel doorspoelt voordat je geconfronteerd wordt met een onverwachte overstroming.
#8 Ga je naar een camping of hostel? Check het sanitair voordat je incheckt. Soms is het de moeite waard om nog even naar andere opties te kijken.
#9 Als je de bosjes in gaat op zoek naar een rustig plekje doe dan het liefst schoenen aan in plaats van slippers. Veiliger en frisser.


Women Only
#1 Tampons zijn niet in ieder land te verkrijgen. Zorg dus dat je altijd een voorraadje bij je hebt!
#2 Anticonceptie? Wat je ook gebruikt, zorg dat je genoeg inpakt voor je reis.
#3 Onmisbaar in de toilettas van iedere vrouw: zakdoekjes, paracetamol, pincet, watjes, (blaar)pleisters, gezichtsreiniger, spiegeltje, zeep, scheermesje.
#4 Als je lang en ver op reis gaat denk dan na over vrouwelijke zaken die je misschien nodig gaat hebben en niet makkelijk verkrijgbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld een anti-schimmelkuurtje of zwangerschapstest.
#5 Een sjaaltje in je haar of petje op je hoofd en hoppa.. niemand valt het op dat je haar toe is aan een wasbeurt.
#6 Be safe. Denk altijd aan je veiligheid. Als je alleen de bosjes in duikt zorg dan dat iemand weet waar je bent of op de uitkijk staat. En het is ook niet gek om iemand je te laten vasthouden als je jezelf sopt in een wilde rivier.

Outdoor
#1 Het is echt belangrijk: jezelf checken op teken na een bezoekje aan de natuur. Meer informatie kun je vinden op de website van de RIVM.
#2 Bring your own. Op reis krijg je vaak eten en drinken aangeboden van andere mensen. Je kunt in veel gevallen je eigen bestek, bord en beker meenemen. Zo hoef je niet te vertrouwen op de afwaskunsten van een ander of je zorgen te maken dat je al 3 andere mensen uit dat theekopje hebt zien drinken tijdens een picknick.
#3 Water drinken is van levensbelang. Een waterfilter zorgt er voor dat je niet ziek wordt van drinkwater, en het altijd voor handen hebt. Je kunt rietjes, drinkbekers (Bever) maar ook complete jerrycans (Lifesaver) met filter kopen. Laat je adviseren en denk na over wat je nodig gaat hebben.
#4 Denk aan de toekomst van onze aarde. Neem een natuurlijke zeep of shampoo mee (bijvoorbeeld van Lush). Zo kun je met een gerust hart badderen in de rivier. En ruik je daarna nog lekker ook.
#5 Drybag! Niet alleen handig voor je waardevolle spullen tijdens buitenactiviteiten, maar ook voor schone/reserve spullen zoals een t-shirt, ondergoed en sokken.
#6 Als je buiten leeft, zorg er dan voor dat je bewust met de natuur omgaat. Ook al zie je dat om je heen dit niet altijd gebeurt. Neem je eigen afval altijd mee en geef het goede voorbeeld.

Feeling fresh
#1 In je tas: desinfectie (hand)gel om je handen te kunnen wassen en desinfecteren zonder water en zeep. Of je gezicht na een onverwachte knuffel van een vieze wildvreemde.
#2 Zet je reukvermogen uit zodra je een sanitair gebouw binnen stapt.
#3 Check altijd of er daadwerkelijk (warm) water uit de kraan komt voordat je in je nakie klaar staat.

#4 Soms is er gewoon geen goede optie om jezelf te wassen of te douchen. Don’t worry, zet jezelf erover heen. Morgen zijn er weer nieuwe kansen. Zo erg zul je echt niet stinken. Laat het je dag niet verpesten.
#5 Sla een reserve tandenborstel in. Voor het geval je er 1 laat vallen op een smerige plek, of een douanebeambte vergeet zijn handschoenen aan te trekken tijdens een controle.
#6 Laat je zeep niet vallen.
#7 Die rivier is koud ja, maar vaak is het de moeite waard om toch even kou te kleumen om jezelf daarna schoner te voelen.
#8 Bij gebrek aan een normale badkamer heb je soms wat creativiteit nodig. Je kunt ook op andere manieren en met andere middelen schoon worden. Denk aan: een washandje, waterpunt, douchezak, babydoekje, rivier etcetera.
#9 Desinfecterende (baby)doekjes moeten op je paklijst. Niet de beste keuze voor het milieu (laat ze dan ook niet achter in de natuur), maar wel handig voor allerlei toepassingen en noodgevallen.


Health
#1 Bereidt je goed voor op je reis, neem echt de tijd om goed in te pakken en neem je gezondheid serieus.
#2 Allergie of dieet? Neem een vertaling mee! Zo kun je iemand makkelijker uitleggen waarom je bepaald voedsel afslaat of dat de kok bijvoorbeeld glutenvrij voor je moet koken.
#3 Medicatie op reis: lees deze blog van Travelgirls.nl
#4 Een goed EHBO setje inpakken is een must. Houdt daarbij rekening met je activiteiten. Voor een 3-daagse hike heb je andere spullen nodig dan voor een roadtrip. Denk ook aan de ‘extra’s’ zoals een gifzuiger of tekentang.
#5 Vitamines! Zorg dat je wat supplementen bij je hebt voor het geval je voeding niet optimaal is in de bergen of je even een boost nodig hebt.
#6 Check of je inentingen nodig hebt voor je reis. Dit kun je bijvoorbeeld via de GGD doen.


Enkele anekdotes

* Het regende al 3 dagen in Italië. Af en toe maakte de regen plaats voor hagel. Ik had al twee dagen geen douche gezien. Zelfs m'n regenjas en regenlaarzen waren nat van binnen. Ik had het koud. Eindelijk was daar de kans. Ik was er helemaal klaar voor. Maar de douche was ijskoud. En werd maar niet warm. We waren de enige gasten op de camping, er was geen personeel. In m'n handdoekje stond ik te wachten op Casper die de eigenaar belde, die een mannetje belde. Door het onweer die nacht bleek de stroom uitgevallen te zijn, en de ketel dus. Maar.. na 1,5 uur was ik wel weer een soort van schoon. En warm. Voor even. We hebben met draaiende motor in de auto gezeten om de kachel te kunnen laten draaien.

* Ik heb een talent voor het vinden van precies het smerigste toilet van de hele wijde omgeving. Ik heb heel wat ontploffingen mogen aanschouwen. 

* Na anderhalve maand reizen en twee weken regen achter elkaar was ik het zo zat dat ik in Montenegro een hotel met sauna geboekt heb om weer eens helemaal schoon te worden. Casper kon er onder lichte dwang ook van genieten. De Landrover mochten we overigens parkeren op de stoep van het hotel.
* Er was eens een grensovergang waar we al onze kisten open moesten maken. Alles, maar dan ook alles werd doorzocht. Ook de toilettas, ook mijn kist met lingerie. Zonder handschoenen. Ik was heel erg blij met een reservetandenborstel en het vinden van een wasmachine.

When nature calls - Laradventures - Landrography

Delen


Landrover Defender - Home is where you park it
door Laradventures 6 december 2019
De Landrover staat weer voor de deur geparkeerd. De reis zit er op. We zijn 251 dagen onderweg geweest. Vanavond klappen we niet de tent uit en klimmen we niet het laddertje op naar ons bed.
Landrography en Laradventures - Salda Lake - Turkey - Landrover Defender
door Laradventures 31 oktober 2019
Dag 229 van de reis. Ik scheur in onze Landrover Defender naar het ziekenhuis in het dorpje Yeşilova in Turkije. Naast me zit iemand die zijn naam veel te veel eer aan doet en dus witter ziet dan een spook.
door Laradventures 11 oktober 2019
Landrover Defenders, je vindt ze prachtig of spuuglelijk. Aangezien we er al jaren in rijden zal het je niet verbazen dat Casper en ik van ze houden. Ondanks hun streken. En er zijn meer gekkies zoals wij. Afgelopen weekend bezochten we een festival met meer dan 100 Turkse Landrover Defenders en hun toffe baasjes. Op onze heenweg (naar Baku) in Turkije kreeg onze Landrover problemen, een kapotte waterpomp bleek de boosdoener. Op die manier maakten we kennis met Emre van Overland Anatolia . Hij verwees ons door naar een garage in Istanboel waar Gökhan onze auto perfect fixte. Heel wat andere reizigers hebben we ook geadviseerd om naar Overland Anatolia te gaan. Toen Emre vernam dat we weer in Turkije (op de terugweg) waren heeft hij ons uitgenodigd om naar het festival te komen voor Defender Lovers in Yalova. We maakten gebruik van die te gekke uitnodiging en reden er ietwat, zo'n 1400 kilometer, voor om. Maar dat was absoluut de moeite waard! De meer dan 100 Landrovers en al hun bijbehorende eigenaren leken al te weten dat er twee van die gekke Hollanders op het festival zouden zijn. We werden als helden ontvangen en maakten veel nieuwe vrienden. Twee nachten en drie dagen lang regende het non-stop, waardoor het terrein al snel veranderde in een grote modderpoel. Wat alleen maar leuk was uiteraard met al die offroad auto's. Niet alleen hadden we een te gekke tijd dankzij de Turkse gastvrijheid, auto's kijken en in de modder spelen. We kregen ook nog een cadeautje. Onze auto wordt voor vertrek uit Turkije helemaal gereinigd. Al onze gespaarde modder wordt weggepoets en ook de binnenkant wordt helemaal ontdaan van 6 maanden reisvuil. Super tof! Wordt vervolgd op Instagram . Iedereen ontzettend bedankt voor deze bijzondere ervaring. Hopelijk tot ziens. #defenderlovers Foto's: @ Landrography
Camp Landrover Armenia - Landrography - Laradventures
door Laradventures 7 september 2019
Een prachtig avontuur met vrienden in een rode en vrienden een witte Landrover Defender. Met daktenten! Samen in colonne rijden in Armenië en Georgië!
baku, overland, azerbeidzjan, azerbeijan
door laradventures 2 augustus 2019
Na meer dan 18.000 kilometer in 4 maanden tijd bereiken we ons omkeerpunt, Baku in Azerbeidzjan. Vanaf hier reizen we terug naar Nederland. Al hebben we geukkig nog veel landen te ontdekken en weken de tijd.
Trashing our planet
door Laradventures 24 juni 2019
Trashing our planet. Waarom maakt de mensheid er zo'n zooitje van?
door Laradventures 30 april 2019
Reis door Bosnië en Herzegovina
door Laradventures 25 april 2019
Roadtrip door Italië langs Rome, Pompeii en Paestum
door Laradventures 2 april 2019
Een wildkampeeravontuur bij een oud fort in Italie
door Laradventures 21 maart 2019
De eerste week van het grote avontuur. Casper en Lauren vertrekken vanuit Alkmaar.
More!
Share by: